Tarts velünk egy akadálymentes jövőért! – szemléletformáló kampányt indított a Szerencsejáték Zrt.

A Szerencsejáték Zrt. hazánk paralimpiai úszóbajnokával, Illés Fannival a középpontjában indította el országos szemléletformáló kampányát. A nemzeti lottótársaság évek óta zászlóshajó szerepet vállal a fogyatékosságügy területén, amelyet most széleskörű országos szemléletformáló kampány indításával emel új szintre. Az évvégi kampány személyes, inspiráló történeteken keresztül mutatja be az elfogadás történeteit, és csatlakozásra hív a mindennapokban egy aktív, cselekvő közösségbe. Az akadálymentes jövő nemcsak a fizikai korlátok lebontásával érhető el, hanem a gondolatokban is meg kell kezdődnie. 

A társadalmi felelősségvállalást szívügyének tekinti a paralimpiai aranyérmes, Európa- és világbajnok úszó, Illés Fanni is, aki azok után, hogy a 2021-es tokiói játékokon is legyőzhetetlennek bizonyult, immáron mindent elért, amit a parasportban meg lehetett nyerni. 

„A távolabbi céljaim közt az szerepel, hogy olyan családokon segítsek, ahol fogyatékkal élő gyermek van, és a sport által integráljam őket a társadalomba, mert úgy gondolom, hogy Magyarországon ez az egyik legnagyobb kitörési lehetőség. Itt tényleg mindenki meg tudja magát mutatni. Nem azt nézik, hogy mid hiányzik vagy mid van meg, hanem hogy te egy sportoló vagy, amit minden gyereknek át kellene élnie.” – mondta el Illés Fanni a kampány részeként készült kisfilmek egyikében. 

A Szerencsejáték Zrt. 2017 óta fordítja a Nagykarácsony sorsjegy bevételeinek egy részét befogadó játszóterek tervezésére és létrehozására, az országos kezdeményezés révén 2022 év végéig összesen 23 befogadó játszóteret adnak át Budapesten és vidéken.

A Tarts velünk! kampány alappillére egy külön erre a célra létrehozott, az ügyet ténylegesen bemutató, szemléletformáló és integrációt elősegítő tematikus microsite (www.tartsvelunk.hu). Az akadálymentes (AAA) felület három témakörben (közösség, hétköznapi hősök, követendő példák), folyamatosan frissülő szöveges és videós tartalmakkal mutatja be az ismert és kevésbé ismert érintettek inspiráló életútjait, valamint azokat a pozitív nagyvállalati példákat, amelyek bárki számára igazodási pontok lehetnek.

Megszereztük első győzelmünket a bajnokságban!

U15 Országos bajnokság 1. forduló (halasztott mérkőzés)

Szent Mihály – Astra-Activtek HFC-Üllő 2-3 (2-3)
g: Siket Szonja, Suták Dorka ill., Plank Hanna (3), Papp Tamara

U15-ös csapatunk halasztott mérkőzésen lépett pályára szerdán a Szent Mihály otthonában. A mérkőzést csapatunk kezdte jobban, hiszen már a 4. percben megszerezte a vezetést Plank Hanna találatával. Ellenfelünk azonban nem adta fel, és ennek megfelelően potyogtak is a gólok az első játékrészben. A 15. percben Siket Szonja egyenlített, de remek formában lévő játékosunkat Plank Hannát nem tudták tartani a szegedi játékosok, így még az első félidőben mesterhármast szerzett! A félidő vége előtt Suták Dorka szépíteni tudott, így 3-2-es Astra vezetéssel vonultak szünetre a csapatok. A második félidőben már csak lányaink szereztek gólt, a 72. percben Papp Tamara volt eredményes, és így 4-2-re megnyerte csapatunk a találkozót. 

Ez volt U15-ös csapatunk első győzelme a bajnokságban, látszik, hogy fejlődik a csapat, így reméljük, hogy az első három pontot még több követi majd a későbbiekben!

Szép volt lányok!

Hajrá Astra!

Értékes döntetlen az FTC ellen?

U19 Országos bajnokság 9. forduló

Ferencvárosi TC – Astra-Activtek HFC-Üllő 3-3 (1-2)
g: Tóth Mercédesz, Szőke Flóra, Ezer Anna ill., Hári Kata (2), Skultéty Tamara

U19-es csapatunk az országos bajnokság 9. fordulójában a Ferencváros ellen lépett pályára a Kocsis Sándor Sportközpontban. A mérkőzés esélyesének a zöld-fehérek számítottak, hiszen nyolc forduló alatt még egyetlen vereséget sem szenvedett Szeitl Szilvia együttese. 

A mérkőzést lányaink kezdték jobban, és a hatodik percben egy kezezés miatt megítélt büntető értékesítése után 1-0-ra vezetett is csapatunk. Hári Kata volt egyébként az “ítélet végrehajtó”, a Fradi kapusának, Rónyai Gabriellának esélye sem volt hárítani a remekül rúgott büntetőt. A vezető találat után nem sokkal jött az egyenlítés, a 10. percben Tóth Mercédesz használta ki a védők hibáját. (1-1) az egyenlítő találat után sokáig inkább mezőnyben folyt a játék -ami egyébként az egész mérkőzésre jellemző volt-kevés lehetőség adódott mindkét kapu előtt, és a csapatok leginkább egymás hibáit igyekezték kihasználni, és a labdaszerzésekből minél gyorsabb támadásokat vezetni. Ebben a periódusban talán a ferencvárosi hölgyek hoztak több rossz döntést, így lányaink jutottak többször kisebb lehetőséghez, egy ilyenből sikerült növelni az előnyt a 31. percben. Skultéty Tamara mondhatni a félpályától cselezte végig magát a Fradi jobb oldali védelmén, és a rövid sarokba gurította a játékszert. (0-2)

A második játékrészben sem változott igazán a játék képe, sok hibával játszottak a csapatok, a kérdés leginkább az volt, hogy melyik csapat fog ebből pozitívan kijönni. A mérkőzés 75. percében egy szabadrúgást végezhetett el csapatunk a 16-os vonala közeléből, a labda mögé Hári Kata állt. Kata talán a kapu rövid oldalába szánta a labdát, azonban lövése a sorfalon irányt változtatott, a kapus pedig tehetetlen volt, így már kétgólos volt lányaink előnye (1-3). 

Utólag lehet, hogy jobb lett volna, ha a harmadik találat kicsit később érkezik, mert lányaink talán túlságosan elhitték, hogy zsebben van már a három pont, és ez mondhatni két pont elvesztését jelentette. A 79. percben egy átlövésből, a 81. percben pedig egy szabadrúgás után szerzett gólt az FTC, így kiegyenlített. Hiába próbálkoztak a lányok az utolsó tíz percben mindent egy lapra feltéve támadni, és gól szerezni, sajnos nem sikerült, így 3-3-as döntetlennel végződött a találkozó.

Nehéz eldönteni, hogy egy pontot nyertek-e a lányok, vagy kettőt vesztettek, hiszen nézhetjük úgy is, hogy ismét egy multiklub ellen sikerült pontot szereznie csapatunknak, hiszen egy héttel korábban az MTK otthonából is sikerült egy pontot elhozni, most a Ferencváros otthonából, és ez mindenképpen nagy fegyverténynek számít. Annyi biztos, hogy nem sok csapatnak sikerül majd pontot rabolni a Ferencvárostól, és ez a mi lányainknak ismét sikerült, amiért hatalmas gratuláció jár nekik, azonban a mérkőzés egyik legfontosabb tanulsága, amit érdemes megtanulni, megjegyezni, az az, hogy “egy mérkőzés addig tart, amíg a játékvezető le nem fújja…” 

Hajrá Astra!

Csapatunk pontot hozott el az MTK otthonából!

U19 országos 8. forduló

MTK Budapest – Astra-Activtek HFC-Üllő 1-1 (0-1)
g: Almási Virág (büntetőből 93.perc) ill., Godzsa Ivett (45.)

U19-es csapatunk múlt héten pénteken játszotta le aktuális bajnoki mérkőzését az MTK együttese ellen. 

Az összecsapáson mindkét csapat támadólag lépett fel, így mindkét oldalon több lehetőség adódott az első félidőben, de igazán nagy helyzetet inkább lányaink jegyezhettek, hiszen Czinege Eszter lövését nagy bravúrral kellett hárítottani az MTK hálóőrének. Török Noéminek a mérkőzés ezen periódusában nem igazán volt dolga, pedig az MTK játékosai több távoli lövéssel is próbálkoztak, hiszen nem tudtak csapatunk védelme mögé kerülni. A félidő vége előtt néhány perccel egy remek támadást vezetett csapatunk az MTK kapujára, és ezúttal már nem hibázott senki: Skultéty Tamara remek passzát Godzsa Ivett értékesíteni tudta, így a szünetben 1-0-ra vezetett az Astra.

A második játékrészben az MTK mindent egy lapra feltéve támadott, de lányaink sem hagyták magukat, és így az elsőnél is izgalmasabb második félidőt produkált a két csapat. Csapatunkban Török Noémi remekül teljesített, hiszen amikor kellett jól indult ki a kapujából, és kétszer is ziccer helyzetben tudott hárítani. A másik oldalon is hasonló volt a helyzet, Czinege Eszter előtt adódott több lehetőség, de ezek sajnos kimaradtak, illetve Turbucz Anna lehetett volna a meccs hőse, ha a 92. percben kicsit jobban céloz, hiszen már csak az üres kapuba kellett volna gurítania a játékszert, de ez a helyzet is kimaradt.., ráadásul az utolsó percben megítélt büntetővel az MTK kiegyenlített, így 1-1-es döntetlennel zárult a találkozó.

Nem sokon múlt, hogy lányaink akárcsak tavaly, most is “megtréfálják” az előzetesen esélyesebbnek tartott kék-fehéreket, de így is papírformát borító eredményt produkáltak.

Gratulálunk lányok, csak így tovább!

Idegenben is győztünk a Puskás ellen!

8. forduló

Puskás Akadémia FC – Astra-Activtek HFC-Üllő 2-3 (2-2)
g:Krascsenics Petra (2) ill., Szakonyi Emese (2), Palakovics Laura (öngól)

Női NBI-es csapatunk az első kör után a nyolcadik helyről várta a Puskás elleni mérkőzést. Az első fordulóban győzni tudott csapatunk, most sem volt kérdés, hogy három pontért utaznak Felcsútra Bene Ferenc tanítványai.

Csapatunk a Török Noémi – Rozmis Gabriella, Véninger Tünde, Király Bianka, Nádudvari Anna – Vidács Krisztina, Vicsek Nóra, Erdész Fanni – Szakonyi Emese, Árvay Hanna, Gelb Mónika összeállításban kezdett, és bár lányaink birtokolták többet a labdát, és alakítottak ki helyzeteket Pongrácz Ágnes kapuja előtt, a 8. percben mégis ellenfelünk szerzett vezetést: egy hosszú indításra jól érkezett Krascsenics Petra, és Török Noémi mellett a hálóba küldte a játékszert. A Puskás öröme azonban nem tartott sokáig, hiszen gyakorlatilag a középkezdés utáni támadásból lányaink egyenlítettek. Ellenfelünk védője, Palakovics Laura hathatós segítségével, aki Szakonyi Emese beadása után a saját kapujába talált. A 12. percben pedig a vezetést is sikerült megszerezni, ismét Szakonyi Emese volt a főszereplő, egy sarokrúgás után szép mozdulattal lőtte a labdát a hosszú sarokba. Ezután több gólszerzési lehetősége is akadt csapatunknak, de vagy a kapufa, vagy Pongrácz Ágnes védte meg a Puskás kapuját az újabb találattól. Sajnos a sok kihagyott lehetőség megbosszulta magát, és a mérkőzés 31. percében ismét Krascsenics Petra jegyezhetett egy találatot, így a félidőben 2-2-es döntetlenre álltak a csapatok.

A második játékrészben a Puskásnak is voltak lehetőségei, sőt Török Noéminek még 2-2-es állásnál büntetőt is kellett hárítania. (Krascsenics Petrának nem sikerült a hálóba találnia.) Végül szintén büntetővel dőlt el a mérkőzés sorsa, a 76. percben Gelb Mónika buktatásáért jogosan megítélt 11-est Szakonyi Emese értékesítette, így 3-2-re győzött csapatunk, és ezzel a győzelemmel sikerült a tabellán felzárkózni a hatodik pozícióba.

A következő, 9. fordulóban a remek formában lévő ETO FC Győrt fogadja csapatunk október 31-én Üllőn.

Hajrá Astra!

Győzelem a Szent Mihály ellen!

U19 Országos bajnokság 1. forduló (halasztott mérkőzés)

Astra-Activtek HFC-Üllő – Szent Mihály FC 7-0 (2-0)
g: Skultéty Tamara (4), Czinege Eszter (2), Godzsa Ivett

U19-es csapatunk az első fordulóból halasztott mérkőzésen fogadta ma a Goldball Parkban a Szent Mihály együttesét. 

Csapatunk birtokolta többet a labdát az első perctől kezdve, ellenfelünk inkább a védekezésre helyezte a hangsúlyt, és bár a lányok próbálkoztak, az első gólig húsz percet kellett várni, pedig több lehetőség is akadt a szegedi kapu előtt. A 20. percben egy sarokrúgást követően Skultéty Tamara szerezte meg a vezetést csapatunknak, majd a 41. percben ugyancsak ő szerzett gólt egy szép támadás végén. A félidőben 2-0-ra vezettek lányaink, és mivel a gólok száma nem tükrözte hűen a játék képét, így a második félidőben mindenképpen az volt a cél, hogy egy tempósabb játékkal, még több helyzet sikerüljön kidolgozni ellenfelünk kapuja előtt. Szerencsére ez sikerült is a lányoknak, olyannyira, hogy a második 45 percben ötször is sikerült bevenni a Szent Mihály kapuját. Skultéty Tamara még kétszer, Czinege Eszter szintén kétszer, Godzsa Ivett pedig egyszer volt eredményes.

Csapatunk 7-0-ra nyert, de a legfontosabb az, hogy a második félidőben tetszetős játékkal sikerült ellenfelünk fölé kerekedni,  erre lehet építeni a továbbiakban.

A Puskás ellen mérkőzés legjobbja, Török Noémi!

U19-es csapatunk minden bajnoki mérkőzés után megszavazza azt a játékost, aki sokat tett hozzá a mérkőzés végredményéhez, vagy pedig saját magához képest kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

A Puskás Akadémia elleni 1-0-ás győzelemben a csapat szerint Török Noéminek volt a legnagyobb része, aki az egész mérkőzés alatt remekül teljesített, de igazából az első félidőben kellett nagyobbakat védenie, mellyel meccsben tudta tartani csapatunkat. Ezt kihasználva a második játékrészre feljavult a lányok játéka, és így sikerült megnyerni a a találkozót.

Szép volt Nono!Gratulálunk!

NBII-es csapatot is versenyeztetünk a 2021/2022-es szezonban

A klubvezetés régóta gondolkozott azon, hogy az U19-es és az NBI-es csapat közé mindenképpen kellene egy NBII-es csapat is, amely úgymondd átvezetést kjelentene az utánpóltás futballból a felnőtt labdarúgás felé, egy úgynevezett átmenet, amely az NBI-es csapat előszobája. Ezt ebben az évben Nagykáta segítségével sikerült megvalósítani. 

Az eredeti terv az U19-es csapatból kiöregedő játékosok átemelése volt az NBII-es csapatba, de aztán úgy hozta a sors, hogy a 2002-es korosztály még maradhatott az utánpótlásban, így szinte teljesen új csapatot kellett kiépíteni.
Persze “régiúj” Astra játékosok alkotják a csapat gerincét, de más csapatoktól is érkeztek játékosok. 

Érkezett Boros Martina (CSUSE), Murányi Kitti (Honvéd), Halmi Petra (Balmazújváros), Kiss Orsolya (Kelen SC), Angyal Dorottya, Angyal Viktória (Ferencváros), Balogh Orsolya (Íris SC), Balogh Noémi (Gyulai Amazonok), valamint Őri Boglárka.

A régi Astrás játékosok pedig, Csolti Réka, Németh Andrea, Megyesi Regina, Dorner Dóra, Méhn Melinda, Dancs Diána, Vígh Diána,  illetve az U19-es csapatunkból Fehér Anna, Baksa Lili, és Kubitsch Eszter csatalkozott a kerethez.

Reméljük az együttműködés hosszú távon megmarad, hiszen célunk, hogy minél több játékost tudjunk az NBI-es csapat keretéhez adni.

A lányok túl vannak már egy kupamérkőzésen, melyen vereséget szenvedtek a Monor együttesétől, a bajnokságot viszont jól kezdték, hiszen két győzelem (Nyírség, Cigánd), és egy vereség (Szent Mihály) a mérlegük. 

A következő fordulóban az FC Hatvan vendégeként lépnek pályára a lányok.

Hajrá lányok, hajrá Nagykáta-Astra!

Utánpótlás körkép

Utánpótlás csapatainkról még nem esett szó a nyár óta, így most szeretnénk egy kicsit képbe helyezni kedves olvasóinkat.

Az Elit Központos státusz miatt három kötelező utánpótlásunk ebben az évben az országos U19, U17, és U15-ös csapat lett. Mindhárom korosztályban nagypályán zajlanak a mérkőzések, a bajnokság zárt, a kijelölt akadémiák, és az elit központok részvételével zajlik. Ezen kívül a regionális U19-es bajnokságban is indult csapatunk Kiskunfélegyházi Alközpontunk részvételével, valamint az U14-es ¾-es pályás leány bajnokságban is küzdenek majd lányaink.

Az U14-es bajnokság kivételével mindegyik bajnokság elkezdődött már, három fordulón túl vannak a lányok.

U19 

U19-es csapatunk erre a 2021/2022-es szezonra átalakult, hiszen több játékosunk kinőtte ezt a korosztályt, így ők az NBI-es, illetve NBII-es csapatunkban folytatják tovább pályafutásukat. A csapat gerincének egy része mondhatni megmaradt, ehhez csatlakoztak új játékosok a nyáron. 

Csákány Fanni az Airnergy csapatából érkezett az Astrába, nagyon tehetséges kapus, de sajnos ősszel nem léphet pályára, mert az első bajnoki előtti edzésen egy sajnálatos mozdulatot követően eltört a szárkapocs csontja. 

Erdei Rubin Békéscsabáról érkezett hozzánk, Turbucz Anna Gyuláról, Ráncsik Virág a Honvéd együtteséből, Király Lilla a Nyírség NSE-től, Czinege Eszter, és Vidéki Orsolya pedig Kiskunfélegyházi Alközpontunkból csatlakozott a budapesti lányokhoz.

Csapatunk az építkezés fázisában tart jelenleg, de ennek ellenére, -vagy éppen emellett- az első két bajnoki mérkőzését sikerült megnyernie. A PMFC együttesét 2-0-ra, és ami ennél is nagyobb “tett” a Puskás Akadémiát 1-0-ra győzték le a lányok. (a Szent Mihály elleni első forduló halasztásra került.)

U17

U17-es csapatunk vezetőedzői posztját ebben a szezonban Sárosi Csilla vette át, és készítette fel a lányokat a 2021/2022-es szezonra. Ha fent azt írtuk, hogy U19-es csapatunk az építkezés fázisában tart, akkor ezt főleg elmondhatjuk U17-es csapatunkról, akik évek óta a regionális bajnokságokban vettek részt, és most csöppentek bele a kiemelt csapatok elleni mérkőzések világába. Nyáron ebben a keretünkben is volt játékosmozgás: Kovács Rebeka, Gáspár Viktória, Kovács Melissza, Bellon Petra az MTK együttesében folytatja pályafutását, Kinka Petra pedig befejezte labdarúgó karrierjét. Több játékos is érkezett a távozók pótlására: Kovács Krisztina (Soroksár), Szántai Anna (Alsónémedi SE), Pócsi Erika (Jászberény), Peredi Flóra (Jászárokszállás).

A lányok eddig a Szent Mihály, a PMFC, és a Puskás Akadémia ellen mérették meg magukat, de sajnos mindhárom mérkőzésen vereséget szenvedtek. Idő kell még a lányoknak hogy felvegyék a bajnokság ritmusát, de reméljük minél hamarabb sikerül!

U15

Országos U15-ös csapatunkat szinte teljesen a nulláról kellett felépíteni a nyáron. Majláti Zsoltot bízta meg a vezetőség ezzel a cseppet sem könnyű feladattal, ráadásul az sem könnyítette meg vezetőedzőnk dolgát, hogy ebben a korosztályban is nagypályára írták ki a bajnokságot. 

Érkezett játékosok: Szabó Anna, Fésűs Janka, Kuprák Viktória (UFC Gyömrő), Plank Hanna (Maglód), Balla Fanni (Ecser SE), Szuja Anna (Szigetszentmiklós), Hollósi Tünde (Honvéd), Rácz Karina, Marek Réka, Lukasik Nóra (III.kerületi TVE).

A csapat az első három mérkőzését elvesztette, de még nagyon az elején tart az építkezésben, sok az új játékos, még össze kell szokni a lányoknak. 

Hajrá Astra!

Győzelem a bajnoki nyitányon!

  1.forduló

Astra-Activtek HFC-Üllő – Puskás Akadémia 2-1 (1-0)

g: Gelb Mónika (8.), Rozmis Gabriella (76.) ill. Szűcs Flóra (74.)

Csapatunk hazai pályán fogadta az újonc Puskás Akadémia együttesét vasárnap Üllőn. Az időjárás kicsit sem volt ideális a futballra, hiszen rekkenő hőség fogadta a csapatokat, ennek ellenére a strand helyett a szurkolók is ezt a találkozót választották délutáni programjuknak, hiszen nem túlzunk azzal, ha azt mondjuk, megtelt az üllői lelátó, több, mint kétszáz szurkoló, barát, szülő, rokon volt kíváncsi a két csapat összecsapására.

Vezetőedzőnk, Bene Ferenc a Farkas Katalin-Rozmis Gabriella, Véninger Tünde, Király Bianka, Vidács Krisztina, Dencz Orsolya, Vicsek Nóra, Árvay Hanna, Szakonyi Emese, Gelb Mónika, és Kós Petra tizeneggyel kezdett az újonc ellen, és ahogyan azt várni lehetett, azonnal átvette a mérkőzés irányítását. 

Csapatunk birtokolta többet a labdát, több lehetőséget, és helyzetet alakított ki a Puskás kapuja előtt. A gólra sem kellett sokáig várni, hiszen a 8. percben Szakonyi Emese a jobb szélen elvitte a labdát, szépen gurította vissza az érkező Gelb Mónika elé, aki megszerezte a 2021/2022-es szezon első Astrás gólját, és ezzel 1-0-ra vezetett csapatunk. Aki a helyszínen nézte a találkozót ezután talán azt várta, hogy legalább 3-4 Astra gólt fog látni a mérkőzésen, de nem így lett.. A sok lehetőség rendre kimaradt, több kapufát is lőttek a lányok, majd ez, (ahogy lenni szokott a futballban) megbosszulta magát és a 74. percben a vendégek kiegyenlítettek, Szűcs Flóra talált Farkas Katalin kapujába. Az Astrás szurkolóknak azonban megijedni se volt ideje a döntetlen állástól, hiszen szinte azonnal visszaállt az egygólos különbség, Rozmis Gabriella volt eredményes a középkezdés után. 

Több találat már nem született, csapatunk 2-1-re nyert a Puskás Akadémia ellen, és bizakodva vághat neki a jövő heti győri túrának!

Szép volt lányok, gratulálunk!

Labdarúgó és Futsal Csapat